Algemene Voorwaarden

 

 Laatste bewerking: 14 Maart 2025.

Algemene Voorwaarden D-motion Media, gevestigd aan Blaauwweg 529, 3328 XN, te Dordrecht, ingeschreven bij de KvK te Rotterdam onder nummer 78508770.

 

Definities

In deze Algemene Voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Algemene Voorwaarden:

De algemene voorwaarden als hierna vermeld.

D-motion Media

D-motion Media, gevestigd aan Blaauwweg 529, 3328 XN, te Dordrecht, ingeschreven bij de KvK te Rotterdam onder nummer 78508770

Dienst:

Alle werkzaamheden, in welke vorm dan ook, die D-motion Media voor of ten behoeve van de Wederpartij heeft verricht.

Honorarium:

De financiële vergoeding die voor uitvoering van de opdracht met de Wederpartij is overeengekomen.

Opdracht:

De overeenkomst van opdracht tot dienstverlening.

Overeenkomst:

Elke overeenkomst gesloten tussen D-motion Media en de wederpartij.

Product:

Alle zaken die onderwerp zijn van de overeenkomst gesloten tussen de Wederpartij en D-motion Media

Wederpartij:

Degene die deze algemene voorwaarden heeft aanvaard en het product heeft afgenomen en/of opdracht heeft gegeven tot het verrichten van de dienst.

 

Artikel 1 | Werkingssfeer van deze voorwaarden

Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, projecten in samenwerking met derden, iedere offerte en overeenkomst gesloten tussen D-motion Media en de Wederpartij, tenzij van deze Algemene Voorwaarden door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken. De Wederpartij stemt ermee in dat D-motion Media direct start met de uitvoering van de dienst. De Wederpartij erkent hiermee afstand te doen van het wettelijke herroepingsrecht.

Deze Algemene Voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met D-motion Media, voor de uitvoering waarbij derden dienen te worden betrokken. De toepasselijkheid van eventuele inkoop- of andere Algemen Voorwaarden van de Wederpartij wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

Indien gebleken is dat één of meer bepalingen in deze Algemene Voorwaarden nietig of vernietigbaar zijn, dan blijven de Algemene Voorwaarden voor al het overige in stand. In geval van deze situatie treden D-motion Media en de Wederpartij in overleg met het doel nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen.

Afwijkingen van de Overeenkomst en Algemene Voorwaarden zijn slechts geldig indien deze schriftelijk en uitdrukkelijk met D-motion Media zijn overeengekomen.

Artikel 2 | Offertes & totstandkoming van de overeenkomt

2.1 Offertes & Geldigheid

Offertes van D-motion Media worden bij voorkeur schriftelijk of elektronisch uitgebracht, tenzij spoedeisende omstandigheden dit onmogelijk maken.

Tenzij anders vermeld, zijn alle offertes vrijblijvend. Wanneer in de offerte een termijn voor aanvaarding is opgenomen, vervalt de offerte na het verstrijken van die termijn.

D-motion Media is niet gebonden aan offertes die een kennelijke vergissing of verschrijving bevatten, indien de Wederpartij redelijkerwijs had kunnen begrijpen dat sprake was van een fout.

Offertes gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten of herhaalopdrachten, tenzij uitdrukkelijk vermeld.

2.2 Aanvaarding & afwijkingen

Een overeenkomst komt tot stand op het moment dat de Wederpartij de offerte van D-motion Media aanvaardt. Zowel schriftelijke als mondelinge toezeggingen zijn bindend.

Indien de aanvaarding afwijkt van het in de offerte opgenomen aanbod, ook op ondergeschikte punten, is D-motion Media daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt in dat geval pas tot stand indien D-motion Media deze afwijkingen uitdrukkelijk accepteert.

2.3 Aanbetalingen

D-motion Media werkt zowel met als zonder aanbetaling. In het geval dat een aanbetaling van toepassing is, wordt dit altijd expliciet vermeld in de offerte.

Tenzij anders overeengekomen, bedraagt de standaard aanbetaling 50% van het totaalbedrag van de offerte. De uitvoering van de opdracht start in dat geval pas na ontvangst van de aanbetaling.

2.4 All-in offertes & Samengestelde prijsopgaven

Een samengestelde prijsopgave verplicht D-motion Media niet tot het uitvoeren van een gedeelte van de opdracht tegen een evenredig deel van de opgegeven prijs.

In sommige gevallen biedt D-motion Media een zogenaamde All-in offerte aan. Hierbij is sprake van een vaste totaalprijs voor het gehele project, zonder extra kosten voor de omschreven basisdiensten. Deze basisdiensten omvatten:

Fotografieproducties:

  • Voorbereiding (planning en productiecoördinatie)

  • Shoot (inclusief max. 2 uur uitloop t.o.v. afgesproken tijd)

  • Basis kleurcorrecties (zoals helderheid, contrast, witbalans)

  • Basis Photoshop-retouches (zoals eenvoudige bewerkingen)

  • Ongelimiteerde selectie van foto’s

  • Digitale levering van de eindresultaten

Videoproducties:

  • Voorbereiding (planning en productiecoördinatie)

  • Draaida(a)g(en) (inclusief max. 1 uur uitloop t.o.v. afgesproken tijd)

  • Montage inclusief drie (3) revisierondes

  • Kleurbewerking, audiomix en (op aanvraag) ondertiteling

  • Digitale levering van de eindresultaten

Eventuele meerwerk, extra revisies of uitloop buiten de genoemde marges worden apart gefactureerd in overleg met de Wederpartij.

 

Artikel 3 | Uitvoering van de overeenkomst

3.1 Start van werkzaamheden

De uitvoering van de overeenkomst vangt pas aan nadat de offerte schriftelijk is bevestigd door de Wederpartij én, indien van toepassing, nadat de aanbetaling is ontvangen door D-motion Media.

Dit geldt zowel voor preproductie (zoals planning, scriptontwikkeling, locatie-onderzoek) als voor productie en postproductie. Indien de Wederpartij verzoekt om werkzaamheden op te starten vóór ontvangst van een aanbetaling of ondertekende bevestiging, behoudt D-motion Media zich het recht voor om dit te weigeren.

3.2 Verplichtingen van de Wederpartij

De Wederpartij draagt zorg voor tijdige en volledige aanlevering van alle noodzakelijke input, materialen en informatie die D-motion Media nodig heeft voor een correcte uitvoering van de opdracht. Hieronder valt onder andere:

  • Tijdige inhoudelijke feedback bij revisierondes (binnen 3 tot 5 werkdagen na oplevering van een versie)

  • Beschikbaarheid van locaties, contactpersonen en benodigde toegang

  • Telefonische en/of schriftelijke bereikbaarheid tijdens het project

  • Het op tijd aanleveren van eigen materiaal of externe content

Indien de Wederpartij hierin tekortschiet, kunnen hierdoor gemaakte extra kosten aan de Wederpartij worden doorberekend. Tevens behoudt D-motion Media zich het recht voor om in dat geval deadlines eenzijdig te verschuiven, zonder overleg of compensatie.

De Wederpartij is te allen tijde verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming en/of het betalen van kosten voor het gebruik van beeldmateriaal waarin derden (zoals personen of locaties) zichtbaar zijn. Eventuele aansprakelijkheid voor het niet correct regelen van deze rechten ligt volledig bij de Wederpartij. De Wederpartij dient er zorg voor te dragen dat alle derden die gefilmd (kunnen) worden voorafgaande schriftelijke toestemming hiervoor verlenen.

Indien derden naderhand aan D-motion Media verzoeken om hun van het beeldmateriaal te verwijderen komt dit voor rekening en verantwoordelijkheid van de Wederpartij. 

3.3 Meerwerk

Van meerwerk is sprake indien werkzaamheden buiten de oorspronkelijke offerte vallen. Dit kan onder meer betrekking hebben op:

  • Onvoorziene extra draaidagen of productietijd

  • Extra revisie rondes buiten de drie inbegrepen rondes

  • Toevoeging van voice-over of ondertiteling achteraf

  • Speciale bewerkingen of visuele effecten die niet eerder overeen zijn gekomen

  • Onverwachte en significante uitloop van de besproken werkzaamheden

Meerwerk wordt uitsluitend uitgevoerd na expliciet akkoord van de Wederpartij, tenzij uitstel van uitvoering leidt tot vertraging van het project en de Wederpartij ondanks verzoek geen uitsluitsel geeft. In dat geval mag D-motion Media het werk uitvoeren en de kosten achteraf doorbelasten.

Kosten voor meerwerk worden in beginsel via een apart voorstel gedeeld met de Wederpartij. Arbeid wordt gefactureerd op basis van het geldende uur- of dagtarief. Externe kosten (zoals voice-over, extra apparatuur of reiskosten) worden direct en zonder opslag doorberekend aan de Wederpartij.

 

Artikel 4 | Tarieven, betalingen en spoedtarief

4.1 Honorarium en aanvullende kosten

Alle tarieven en prijzen van D-motion Media zijn uitgedrukt in euro’s, exclusief btw en andere heffingen van overheidswege, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.

Tenzij anders overeengekomen, zijn de tarieven exclusief reis-, verblijf-, verpakkings-, verzend-, administratie- of andere bijkomende kosten. Reiskosten worden standaard achteraf berekend en bedragen € 0,40 per kilometer voor alle locaties buiten de stad Dordrecht.

Van alle bijkomende kosten zal D-motion Media de Wederpartij tijdig voor het sluiten van de overeenkomst op de hoogte stellen, of voldoende gegevens verstrekken om deze kosten te kunnen berekenen.

Indien bij het aangaan van de overeenkomst een vaste prijs of tarief is overeengekomen, is D-motion Media gerechtigd dit tarief te wijzigen, ook indien dit oorspronkelijk niet onder voorbehoud is aangeboden. In geval van een prijswijziging zal D-motion Media de Wederpartij hiervan zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte stellen. Daarbij worden de reden, de omvang en de ingangsdatum van de wijziging vermeld.

Indien de prijswijziging plaatsvindt binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst, heeft de Wederpartij het recht de overeenkomst schriftelijk te ontbinden, tenzij:

  • de verhoging voortvloeit uit een wettelijke verplichting of bevoegdheid;

  • de verhoging is veroorzaakt door stijgende kosten die bij het sluiten van de overeenkomst redelijkerwijs niet voorzienbaar waren;

  • D-motion Media bereid is de overeenkomst alsnog op de oorspronkelijke voorwaarden uit te voeren;

  • bij het sluiten van de overeenkomst is afgesproken dat levering langer dan drie maanden na het sluiten van de overeenkomst zal plaatsvinden.

Indien de prijswijziging plaatsvindt na drie maanden, heeft de Wederpartij eveneens het recht op ontbinding, tenzij de langere levertijd uitdrukkelijk is overeengekomen.

4.2 Betalingstermijn en niet-tijdige betaling

Facturatie geschiedt elektronisch. Betaling kan zowel vooraf als achteraf plaatsvinden.

Bij betaling achteraf geldt een standaard betalingstermijn van 14 dagen na factuurdatum, tenzij op de factuur anders is vermeld.

Betaling dient plaats te vinden op een door D-motion Media aangewezen bankrekening, in de op de factuur vermelde valuta.

D-motion Media en de Wederpartij kunnen overeenkomen dat betaling in termijnen plaatsvindt, evenredig aan de voortgang van het werk. In dat geval gelden de termijnen en percentages zoals vermeld in de overeenkomst of offerte. Bij een overeengekomen aanbetaling zijn de bepalingen uit artikel 2.3 van toepassing.

Bezwaren tegen de hoogte van de factuur schorten de betalingsverplichting van de Wederpartij niet op. Indien betaling uitblijft na het verstrijken van de betalingstermijn, is de Wederpartij automatisch in verzuim, zonder dat een ingebrekestelling vereist is. Vanaf dat moment is de Wederpartij wettelijke rente verschuldigd over het openstaande bedrag.

In geval van faillissement, surseance van betaling of onder curatele stelling van de Wederpartij, zijn alle vorderingen van D-motion Media direct en volledig opeisbaar.

Indien de Wederpartij in gebreke blijft in de (tijdige) nakoming van de betalingsverplichting, komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van de Wederpartij. De incassokosten worden berekend conform het incassotarief zoals geadviseerd door de Nederlandse Orde van Advocaten. Indien D-motion Media aantoont hogere kosten te hebben gemaakt die redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen ook deze voor vergoeding in aanmerking.

D-motion Media heeft het recht betalingen van de Wederpartij aan te wenden in de volgende volgorde:

  1. Eerst voor gemaakte kosten;

  2. Vervolgens voor vervallen rente;

  3. Daarna voor de hoofdsom en lopende rente.

D-motion Media mag een aanbod tot betaling weigeren indien de Wederpartij een andere volgorde van toerekening wenst, of indien het aanbod enkel de hoofdsom dekt zonder bijbehorende rente en kosten.

4.3 Spoedtoeslag

Indien de Wederpartij expliciet verzoekt om levering binnen 3 tot 5 werkdagen, of wanneer de Wederpartij deadlines wenst die afwijken van de reguliere werkwijze van D-motion Media, kan in onderling overleg een spoedtoeslag van 25% van het offertebedrag worden toegepast.

Deze spoedtoeslag wordt alleen in rekening gebracht indien er sprake is van een schriftelijk verzoek daartoe door de Wederpartij, en de wens tot versnelde levering door D-motion Media als uitvoerbaar wordt beoordeeld.

 

Artikel 5 | Uitvoering overeenkomst

D-motion Media zal de Overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.

D-motion Media heeft het recht om bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepassing van artikel 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 van het Burgerlijk Wetboek wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

D-motion Media heeft het recht om de Overeenkomst in fasen uit te voeren.

Indien de Overeenkomst in fasen wordt uitgevoerd, heeft D-motion Media het recht om elk uitgevoerd gedeelte afzonderlijk te factureren en daarvoor betaling te verlangen. Indien en zolang deze factuur door de Wederpartij niet wordt betaald, is D-motion Media niet verplicht tot uitvoering van de volgende fase en heeft zij het recht de Overeenkomst op te schorten.

Indien de Overeenkomst in fasen wordt uitgevoerd, heeft D-motion Media het recht de uitvoering van die onderdelen die tot de volgende fase of fasen behoren op te schorten totdat de Wederpartij de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.

De Wederpartij verstrekt tijdig alle gegevens of instructies, die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de Overeenkomst of waarvan de Wederpartij redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de Overeenkomst, aan D-motion Media.

Indien de voorgaande gegevens en instructies niet of niet tijdig worden verstrekt, dan heeft D-motion Media het recht de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten. De extra kosten die worden gemaakt door de vertraging zijn voor rekening van de Wederpartij.

D-motion Media is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, doordat D-motion Media is uitgegaan van door de Wederpartij verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens, tenzij deze onjuistheid of onvolledigheid voor D-motion Media kenbaar behoorde te zijn.

 

Artikel 6 | Oplevering, revisies en goedkeuring

6.1 Aantal revisierondes

Per project zijn standaard drie (3) revisierondes inbegrepen, tenzij schriftelijk anders overeengekomen. Een revisie omvat zowel inhoudelijke als technische aanpassingen, mits deze binnen redelijke grenzen van de oorspronkelijke opdrachtomschrijving vallen.

Indien een project meerdere versies of formaten (deliverables) vereist, wordt in eerste instantie één hoofdversie opgeleverd. Na goedkeuring van deze hoofdversie worden de overige versies (zoals formaten voor verschillende platforms) pas opgemaakt en geleverd.

Aanvullende revisies buiten de drie inbegrepen rondes kunnen worden uitgevoerd tegen een meerprijs.

6.2 Termijn voor aanlevering van feedback

De Wederpartij wordt verzocht om revisie-feedback per versie aan te leveren binnen een termijn van 3 tot 5 werkdagen na oplevering van een versie.

Indien de Wederpartij feedback later aanlevert, vervalt het recht op voortgang binnen de gebruikelijke doorlooptijd. D-motion Media behoudt zich in dat geval het recht voor om de voortgang van het project uit te stellen, bijvoorbeeld in verband met prioriteit van andere opdrachten. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

6.3 Goedkeuring en aanvaarding bij uitblijven reactie

De Wederpartij dient goedkeuring van het eindproduct schriftelijk te bevestigen, bijvoorbeeld per e-mail. Indien de Wederpartij de eindproducten goedkeurt (bijvoorbeeld via mail, schriftelijk of door betaling van de bijbehorende factuur), wordt het project als afgerond beschouwd.

Na goedkeuring vervalt het recht op verdere revisies of correcties, tenzij anders overeengekomen en tegen aanvullende vergoeding.

Indien de Wederpartij na oplevering van een versie of eindproduct gedurende een periode van 30 kalenderdagen geen reactie of feedback geeft, wordt het desbetreffende product automatisch als goedgekeurd beschouwd. D-motion Media is dan gerechtigd de definitieve factuur op te stellen en het project administratief af te ronden.

 

Artikel 7 | Annulering en wijziging van de opdracht

7.1 Annulering door de Wederpartij

De Wederpartij is gerechtigd de overeenkomst te annuleren, mits dit niet in strijd is met de eerder overeengekomen termijnen en condities of bepalingen in deze Algemene Voorwaarden.

Indien reeds kosten zijn gemaakt door D-motion Media voor de voorbereiding of uitvoering van de opdracht (zoals reservering van locaties, inzet van derden of preproductiewerkzaamheden), dan zullen deze kosten volledig in rekening worden gebracht bij de Wederpartij.

Annulering ontslaat de Wederpartij niet van de verplichting tot vergoeding van reeds gemaakte kosten of van verplichtingen die voortvloeien uit reeds aangegane verbintenissen.

7.2 Wijzigingen na akkoord

Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat wijziging of aanvulling van de opdracht noodzakelijk is, zal D-motion Media de Wederpartij hierover zo spoedig mogelijk informeren.

Alle wijzigingen zijn pas geldig zodra deze door beide partijen schriftelijk zijn bevestigd (bijvoorbeeld per e-mail).

Eventuele wijzigingen kunnen leiden tot aanpassing van de planning en/of de overeengekomen prijs. D-motion Media beoordeelt per situatie of een herziening van de prijs noodzakelijk is en zal dit altijd voorafgaand aan de uitvoering van de wijziging met de Wederpartij communiceren.

7.3 Annulering of wijziging door D-motion Media

Indien D-motion Media genoodzaakt is de uitvoering van de opdracht aan te passen of te annuleren (bijvoorbeeld door overmacht, ziekte of andere omstandigheden buiten haar invloed), zal hierover altijd in overleg worden getreden met de Wederpartij.

In geval van annulering door D-motion Media worden reeds betaalde bedragen aan de Wederpartij gerestitueerd, onder aftrek van eventueel reeds gemaakte kosten.

D-motion Media is niet aansprakelijk voor enige vervolgschade of kosten die hieruit voortvloeien.

D-motion Media behoudt zich het recht voor om de overeenkomst eenzijdig en met onmiddellijke ingang te ontbinden indien sprake is van wangedrag of grensoverschrijdend gedrag door de Wederpartij of een betrokkene namens de Wederpartij, waaronder begrepen (maar niet uitsluitend) verbale intimidatie, seksuele intimidatie of respectloos handelen richting teamleden van D-motion Media of andere betrokkenen bij de productie.

7.4 Ontbinding van de overeenkomst

D-motion Media is gerechtigd de overeenkomst met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk te ontbinden indien:

  • De Wederpartij een contractuele verplichting niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt;

  • Er na het sluiten van de overeenkomst omstandigheden bekend worden die reden geven te vrezen dat de Wederpartij zijn verplichtingen niet zal nakomen;

  • De Wederpartij verzocht is om zekerheden te stellen en deze uitblijven;

  • De Wederpartij failliet wordt verklaard, surseance van betaling aanvraagt, onder curatele wordt gesteld of komt te overlijden;

  • Vertraging aan de zijde van de Wederpartij het uitvoeren van de overeenkomst binnen redelijke condities onmogelijk maakt;

  • Zich omstandigheden voordoen die het in stand houden van de overeenkomst onredelijk maken.

Ontbinding geschiedt door middel van schriftelijke kennisgeving zonder rechterlijke tussenkomst.

Indien de overeenkomst wordt ontbonden, zijn alle vorderingen van D-motion Media op de Wederpartij onmiddellijk opeisbaar.

Indien de oorzaak van de ontbinding aan de Wederpartij toe te rekenen is, behoudt D-motion Media zich het recht voor om aanvullende schadevergoeding te vorderen.

7.5 Opschorting van verplichtingen

D-motion Media is gerechtigd haar verplichtingen op te schorten indien:

  • De Wederpartij haar verplichtingen niet, niet tijdig of niet volledig nakomt;

  • Na het sluiten van de overeenkomst omstandigheden bekend worden die goede grond geven te vrezen dat de Wederpartij haar verplichtingen niet zal nakomen;

  • De Wederpartij verzocht is om zekerheid te stellen en deze uitblijft of onvoldoende blijkt;

  • Zich omstandigheden voordoen die uitvoering van de overeenkomst tijdelijk of structureel onmogelijk maken.

Opschorting ontslaat de Wederpartij niet van haar betalingsverplichtingen en geeft D-motion Media tevens het recht om vergoeding van eventuele schade te vorderen.

 

Artikel 8 | Intellectueel eigendom en gebruiksrechten

8.1 Auteursrechten op eindproduct

Alle door D-motion Media gecreëerde content, waaronder beeldmateriaal, geluid, scripts, voice-overteksten, muziek, montage, concepten en andere creaties, zijn beschermd onder de Auteurswet en aanverwante wet- en regelgeving.

Deze content blijft te allen tijde het exclusieve eigendom van D-motion Media, ook na volledige betaling door de Wederpartij. De Wederpartij verkrijgt uitsluitend een gebruikslicentie onder de voorwaarden zoals beschreven in dit artikel.

Onderdelen van het eindproduct die niet door D-motion Media zelf zijn gecreëerd, zoals stockmateriaal, lettertypes of muziek, kunnen onder licentie van derden zijn gebruikt. D-motion Media garandeert dat dit gebruik binnen de overeengekomen context toegestaan is, tenzij anders vermeld. Eventuele (onverwachte) kosten in verband met deze licenties van derden kunnen in rekening gebracht worden bij de Wederpartij

8.2 Eigendom van creatieve voorstellen en concepten

Alle voorstellen, concepten, scripts, moodboards, offertes met inhoudelijke invulling en andere creatieve uitingen die worden ontwikkeld in het kader van een project, blijven te allen tijde het intellectueel eigendom van D-motion Media.

Ook indien de Wederpartij besluit de samenwerking niet voort te zetten of het voorstel niet te gebruiken, blijven deze ideeën auteursrechtelijk beschermd en mogen zij niet worden overgenomen, doorverkocht of toegepast zonder schriftelijke toestemming van D-motion Media.

8.3 Gebruik door de Wederpartij

Na volledige betaling van de factuur verkrijgt de Wederpartij een ongelimiteerde, niet-exclusieve en in beginsel overdraagbare gebruikslicentie op het eindproduct. Deze licentie geldt wereldwijd en voor onbepaalde tijd, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.

De licentie is overdraagbaar aan externe partijen (zoals marketingpartners of mediabureaus), mits:

  • Het materiaal niet wordt aangepast;

  • Het gebruik tijdelijk en projectgebonden is;

  • Het eindproduct te allen tijde publiekelijk gelinkt blijft aan de oorspronkelijke Wederpartij.

Voor gebruik in televisie-uitzendingen, bioscoopvertoningen of verkoop aan omroepen of vergelijkbare instanties (zoals Netflix, RTL, NPO, etc.) is voorafgaande schriftelijke toestemming vereist van D-motion Media. Hieraan kunnen aanvullende kosten verbonden zijn.

Overtreding van deze bepaling wordt beschouwd als inbreuk op het auteursrecht en kan leiden tot een boete of gerechtelijke stappen zoals beschreven in artikel 7.6.

8.4 Beperkingen op aanpassingen

Het is de Wederpartij niet toegestaan het geleverde materiaal geheel of gedeeltelijk te bewerken, verknippen, van andere audio of visuele elementen te voorzien, te manipuleren of op een andere manier aan te passen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van D-motion Media.

Overtreding van deze bepaling wordt beschouwd als inbreuk op het auteursrecht en kan leiden tot een boete of gerechtelijke stappen zoals beschreven in artikel 7.6.

8.5 Gebruik voor marketing door D-motion Media

D-motion Media behoudt het recht om alle geproduceerde materialen, inclusief eindproduct, ongebruikte versies, ruwe opnames en behind-the-scenes materiaal, te gebruiken voor eigen promotionele doeleinden.

Dit gebruik kan plaatsvinden via onder meer de website, social media, presentaties, showreels, advertenties of drukwerk, zonder dat hiervoor toestemming van of compensatie aan de Wederpartij vereist is.

8.6 Intrekking van gebruikslicentie

D-motion Media behoudt zich het recht voor om de verleende gebruikslicentie op elk moment en zonder opgaaf van reden in te trekken. Deze intrekking dient schriftelijk aan de Wederpartij te worden meegedeeld, met een redelijke termijn van minimaal 7 dagen om het gebruik van het geleverde materiaal te staken.

Indien de Wederpartij na deze termijn het gebruik voortzet, wordt dit beschouwd als inbreuk op het intellectueel eigendom van D-motion Media. D-motion Media behoudt zich in dat geval het recht voor om gerechtelijke stappen te ondernemen. Daarnaast behoud D-motion Media het recht om in geval van inbreuk een boete op te leggen zoals beschreven in artikel 7.7

8.7 Boetebeding bij inbreuk

Indien de Wederpartij inbreuk maakt op enig recht zoals beschreven in dit artikel, verbeurt de Wederpartij aan D-motion Media een direct opeisbare boete van € 2.500 per overtreding, vermeerderd met € 2.500 voor iedere dag dat de overtreding voortduurt na schriftelijke melding door D-motion Media. Dit onverminderd het recht op aanvullende schadevergoeding en/of gerechtelijke stappen.

 

Artikel 9 | Ruw materiaal

9.1 Uitlevering op aanvraag

Ruw beeldmateriaal wordt in beginsel niet ter beschikking gesteld aan de Wederpartij, tenzij dit uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen of op initiatief van D-motion Media.

De Wederpartij mag te allen tijde een verzoek tot ontvangst van ruw beeldmateriaal indienen, met inachtneming van de in deze algemene voorwaarden bepaalde bewaartermijnen.

D-motion Media behoudt zich het recht voor om een dergelijk verzoek te weigeren. Weigering kan onder meer gebaseerd zijn op de volgende gronden:

  • Bescherming van privacy van betrokkenen;

  • Artistieke en/of creatieve overwegingen;

  • Onvolledigheid of representativiteit van het materiaal;

  • Kwaliteits- en reputatiebewaking van D-motion Media;

  • Vermoeden van oneigenlijk gebruik of misbruik van het materiaal;

  • Andere redelijke bezwaren die een uitlevering onwenselijk maken.

9.2 Voorwaarden en vergoeding

In uitzonderlijke gevallen kan D-motion Media besluiten om ruw beeldmateriaal kosteloos ter beschikking te stellen. In de regel geldt echter dat de Wederpartij een vergoeding verschuldigd is voor het aanleveren van ruw beeldmateriaal.

Deze vergoeding wordt altijd vastgesteld op basis van ‘prijs op aanvraag’, waarbij onder meer wordt gekeken naar:

  • De omvang van het aangevraagde materiaal;

  • Het beoogde gebruiksdoel;

  • De identiteit en technische kennis van de ontvanger;

  • De reden van aanvraag.

D-motion Media draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor verlies, bewerking, hergebruik of eventuele schade die voortvloeit uit het gebruik van het aangeleverde ruwe materiaal door de Wederpartij of derden.

9.3 Eigendomsrechten blijven bij D-motion Media

Het auteursrecht en de volledige eigendom van het ruwe beeldmateriaal blijven te allen tijde berusten bij D-motion Media.

De levering van ruw materiaal verleent de Wederpartij geen gebruikslicentie tenzij expliciet schriftelijk overeengekomen. Het is de Wederpartij niet toegestaan het ruwe materiaal te publiceren, bewerken, knippen of op enige andere wijze te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van D-motion Media met schriftelijke goedkeuring na het observeren van deze bewerkingen.

Deze bepalingen vallen onder en sluiten aan bij de bredere bepalingen in Artikel 7 (Intellectueel eigendom en gebruiksrechten).

Indien de gebruikslicentie zoals bedoeld in Artikel 7 wordt ingetrokken, is de Wederpartij verplicht om op verzoek van D-motion Media bewijs aan te leveren van verwijdering van het ruwe materiaal en/of beëindiging van het gebruik ervan.

 

Artikel 10 | Leveringstermijnen en vertragingen

10.1 levering en uitvoering

Levering van digitale producten zoals beeld- en videomateriaal vindt plaats door middel van digitale beschikbaarstelling aan de Wederpartij, bijvoorbeeld via e-mail of een digitaal overdrachtsplatform. Het moment van beschikbaarstelling geldt als het moment van levering.

De uitvoering van diensten, waaronder opnames, draaidagen en andere productieactiviteiten, vindt plaats binnen een door D-motion Media opgegeven termijn. Eventuele planningswijzigingen worden tijdig gecommuniceerd aan de Wederpartij.

10.2 Leveringstermijnen en uitloop

Tenzij anders overeengekomen, gelden opgegeven leveringstermijnen als indicatief en kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Uitsluitend schriftelijk bevestigde deadlines die door D-motion Media als haalbaar en redelijk zijn beoordeeld, zijn bindend.

Indien D-motion Media gegevens, materiaal of goedkeuring van de Wederpartij nodig heeft om de levering of uitvoering te voltooien, vangt de leveringstermijn pas aan nadat deze volledig zijn ontvangen.

Wanneer de Wederpartij verzuimt tijdig te reageren, input aan te leveren of medewerking te verlenen, worden lopende leveringstermijnen opgeschort voor onbepaalde duur, zonder dat D-motion Media aansprakelijk kan worden gesteld voor vertraging of schade.

10.3 Risico-overgang

Tot het moment van levering zijn digitale bestanden of andere producten voor risico van D-motion Media.

Vanaf het moment van digitale beschikbaarstelling aan de Wederpartij of aan een door de Wederpartij aangewezen derde, gaat het volledige risico van verlies, beschadiging of ongeautoriseerd gebruik over op de Wederpartij, ongeacht of het materiaal reeds is gedownload of geopend.

10.4 Onderzoeksplicht en klachten

De Wederpartij is verplicht om het geleverde product of de uitgevoerde dienst direct bij oplevering te controleren op juistheid, volledigheid en kwaliteit. Eventuele zichtbare gebreken of tekortkomingen dienen binnen uiterlijk 7 kalenderdagen na levering of uitvoering schriftelijk te worden gemeld bij D-motion Media.

Bij niet-zichtbare gebreken geldt dat deze binnen 7 kalenderdagen na ontdekking gemeld moeten worden. Klachten na deze termijn worden niet in behandeling genomen, tenzij anders overeengekomen of wettelijk verplicht.

Bij een gegronde klacht heeft D-motion Media altijd eerst het recht om het gebrek kosteloos te herstellen of het product opnieuw te leveren, zonder dat de Wederpartij recht heeft op een (gedeeltelijke) terugbetaling of schadevergoeding.

Indienen van een klacht schort de betalingsverplichting van de Wederpartij niet op. Afname van reeds geleverd werk blijft verplicht, tenzij het geen zelfstandige waarde meer heeft als gevolg van het gebrek én herstel redelijkerwijs niet mogelijk is bevonden door D-motion Media.

 

Artikel 11 | Aansprakelijkheid en overmacht

11.1 Beperkingen van aansprakelijkheid

D-motion Media is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade die het gevolg is van opzet of grove nalatigheid van D-motion Media. Iedere andere vorm van aansprakelijkheid is uitgesloten.

D-motion Media is in geen geval aansprakelijk voor:

  • Indirecte schade, gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, reputatieschade of bedrijfsstagnatie;

  • Schade ontstaan door onjuiste of onvolledige informatie verstrekt door de Wederpartij;

  • Schade voortvloeiend uit het onjuist gebruik of bewerking van aangeleverd materiaal door de Wederpartij;

  • Fouten of tekortkomingen van door D-motion Media ingeschakelde derden, waaronder freelancers, onderaannemers, leveranciers, of digitale platforms zoals Dropbox, Frame.io, WeTransfer of vergelijkbare diensten.

Indien D-motion Media toch aansprakelijk mocht blijken te zijn, is deze aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat door haar aansprakelijkheidsverzekering wordt uitgekeerd, of – indien geen dekking – tot het factuurbedrag van de betreffende opdracht.

11.2 Vrijwaring

De Wederpartij vrijwaart D-motion Media volledig tegen alle aanspraken van derden die verband houden met de uitvoering van de overeenkomst, tenzij deze aanspraken voortvloeien uit grove nalatigheid of opzet van D-motion Media.

Indien D-motion Media door derden wordt aangesproken, is de Wederpartij verplicht D-motion Media zowel buiten als in rechte bij te staan. Alle hieruit voortvloeiende kosten komen voor rekening van de Wederpartij.

11.3 Verjaringstermijn

Voor alle vorderingen en verweren jegens D-motion Media of de door D-motion Media ingeschakelde derden geldt een verjaringstermijn van één jaar, tenzij dwingend recht anders bepaalt.

11.4 Overmacht

Onder overmacht wordt verstaan: elke van buiten komende, onvoorzienbare of redelijkerwijs niet beïnvloedbare omstandigheid die de (verdere) nakoming van de overeenkomst tijdelijk of blijvend onmogelijk maakt.

Tot deze omstandigheden worden onder andere gerekend:

  • Brand, waterschade of natuurrampen;

  • Arbeidsconflicten, stakingen of blokkades;

  • Pandemieën, mobilisatie of overheidsmaatregelen;

  • Stagnatie of vertraging in transport of productie;

  • Uitval van apparatuur, stroomstoringen of andere technische storingen;

  • Uitval van internetdiensten of digitale platformen zoals cloudopslag of overdrachtsdiensten.

D-motion Media heeft het recht zich op overmacht te beroepen, ook wanneer de overmacht intreedt nadat zij haar verplichtingen reeds gedeeltelijk is nagekomen.

In geval van overmacht kunnen beide partijen de verplichtingen uit de overeenkomst geheel of gedeeltelijk opschorten. Duurt de overmachtsituatie langer dan twee maanden, dan zijn beide partijen gerechtigd de overeenkomst schriftelijk en zonder rechterlijke tussenkomst te ontbinden. Er bestaat in dat geval geen recht op schadevergoeding.

Indien D-motion Media door overmacht slechts gedeeltelijk kan leveren, heeft zij het recht het reeds uitgevoerde deel afzonderlijk te factureren. De Wederpartij is gehouden deze factuur te voldoen alsof het een zelfstandige overeenkomst betreft.

 

Artikel 12 | Archivering en bewaartermijnen

12.1 Standaard bewaartermijn

D-motion Media bewaart het geleverde eindproduct én, indien van toepassing, het ruwe beeldmateriaal standaard gedurende een termijn van minimaal zes (6) maanden na oplevering. Deze termijn is onder voorbehoud van technische en praktische haalbaarheid.

Na afloop van deze termijn is D-motion Media niet verplicht om het materiaal te bewaren, tenzij hierover vooraf schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt.

D-motion Media is niet aansprakelijk voor verlies of verwijdering van bestanden nadat de standaard bewaartermijn is verstreken, ook niet wanneer de Wederpartij hier op een later moment alsnog om verzoekt.

12.2 Verlenging op aanvraag

De Wederpartij kan vóór afloop van de standaard bewaartermijn schriftelijk een verlenging van de bewaartermijn aanvragen. Deze verlenging is alleen geldig indien:

  • D-motion Media de verlenging per e-mail heeft bevestigd;

  • En indien van toepassing, de bijbehorende vergoeding volledig is voldaan vóór het verstrijken van de standaard bewaartermijn.

De prijs voor verlenging wordt bepaald op basis van opslagduur, omvang van de data en type materiaal (eindproduct en/of ruwe bestanden) en is steeds op aanvraag.

De verlenging kan betrekking hebben op alleen het eindproduct of ook op het ruwe beeldmateriaal, afhankelijk van de gemaakte afspraken.

 

Artikel 13 | Vertrouwelijkheid en geheimhouding

13.1 Reikwijdte en duur van de geheimhouding

Zowel D-motion Media als de Wederpartij zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de overeenkomst met elkaar delen. Onder vertrouwelijke informatie wordt verstaan: alle zakelijke, technische, financiële en operationele gegevens, evenals informatie over werknemers, opdrachtgevers, werkwijzen, prijzen, creatieve concepten, productieprocessen en contacten.

Deze verplichting geldt voor de volledige duur van de overeenkomst. Een verlengde geheimhoudingstermijn kan uitsluitend schriftelijk en in overleg tussen partijen worden overeengekomen. In dat geval dient een afzonderlijke geheimhoudingsovereenkomst te worden opgesteld, die ook van toepassing is op derden die bij de productie betrokken zijn. Alle hiermee gepaard gaande kosten zijn voor rekening van de Wederpartij.

De geheimhoudingsplicht geldt tevens voor derden die door de Wederpartij of D-motion Media zijn ingeschakeld in het kader van de opdracht, zoals freelancers, onderaannemers of externe bureaus.

13.2 Uitzonderingen op de geheimhouding

De geheimhoudingsplicht vervalt indien en voor zover:

  • Informatie reeds publiekelijk beschikbaar is zonder toedoen van een van de partijen;

  • Een partij op grond van een wettelijke verplichting of rechterlijke uitspraak gehouden is vertrouwelijke informatie te delen.

In een dergelijk geval zal, indien mogelijk, eerst overleg plaatsvinden tussen D-motion Media en de Wederpartij alvorens tot openbaarmaking wordt overgegaan.

13.3 Inhoudelijke NDA en zakelijke informatie

De Wederpartij is verplicht tot geheimhouding van alle niet-publieke informatie omtrent:

  • Prijzen en tarieven;

  • Projectinhoudelijke werkwijzen, scripts en productieprocessen;

  • Technische specificaties en gebruikte middelen;

  • Contacten, leveranciers en netwerkinformatie van D-motion Media.

Deze verplichting geldt ook na beëindiging van de overeenkomst.

13.4 Publicatieverbod voor betrokkenen

Zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van D-motion Media is het niet toegestaan dat de Wederpartij of andere bij de productie betrokken partijen (zoals medewerkers, freelancers of externe bureaus):

  • Ongebruikt of ruw materiaal publiceren;

  • Behind the scenes-materiaal delen;

  • Fragmenten van het project openbaar maken.

Het publicatieverbod geldt gedurende de looptijd van de productie én/of de overeenkomst, waarbij de laatst vervallende termijn bepalend is.

 

Artikel 14 | Privacy en gegevensbescherming

D-motion Media verwerkt persoonsgegevens van de Wederpartij in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De volgende gegevens kunnen worden verzameld en verwerkt: naam, adres, woonplaats (NAW-gegevens), e-mailadres, telefoonnummer en overige gegevens die relevant zijn voor de uitvoering van de overeenkomst.

Deze gegevens worden uitsluitend gebruikt voor:

  • Het uitvoeren van de overeenkomst en het leveren van de overeengekomen diensten;

  • Het onderhouden van contact met de Wederpartij (per e-mail of telefoon);

  • Het verwerken van feedback via platforms zoals Frame.io;

  • Het uitvoeren van klanttevredenheidsonderzoek of statistisch onderzoek.

Verwerking vindt plaats op grond van de volgende rechtsgronden:

  • De uitvoering van een overeenkomst;

  • Het gerechtvaardigd belang van D-motion Media bij het onderhouden van klantrelaties en het verbeteren van dienstverlening.

De Wederpartij heeft te allen tijde het recht om zijn of haar persoonsgegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Verzoeken daartoe kunnen per e-mail worden ingediend via de contactgegevens op de website van D-motion Media.

Persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is voor de hierboven genoemde doeleinden, tenzij een langere bewaartermijn wettelijk vereist is.

D-motion Media zal persoonsgegevens nooit zonder toestemming van de Wederpartij verkopen, verhuren of op andere wijze aan derden verstrekken, tenzij dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst of op grond van een wettelijke verplichting. In dat laatste geval zal, indien mogelijk, voorafgaand overleg plaatsvinden met de Wederpartij.

D-motion Media behoudt zich het recht voor om geanonimiseerde gegevens te gebruiken voor statistisch of intern onderzoek, mits deze niet tot individuele personen te herleiden zijn.

Voor meer informatie verwijst D-motion Media naar de aparte privacyverklaring op www.dmotion.media/privacy.

 

Artikel 15 | Toepasselijk recht en geschillen

Op alle rechtsbetrekkingen waarbij D-motion Media partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien de overeenkomst geheel of gedeeltelijk in het buitenland wordt uitgevoerd of indien de Wederpartij in het buitenland gevestigd is. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag (CISG) wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

Geschillen die voortvloeien uit of verband houden met de overeenkomst, zullen bij voorkeur in eerste instantie worden voorgelegd aan een onafhankelijke mediator, alvorens juridische stappen worden ondernomen.

Indien geen minnelijke oplossing wordt bereikt, zullen geschillen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in te Rotterdam, tenzij dwingend recht anders bepaalt. D-motion Media behoudt zich het recht voor om in specifieke gevallen (zoals incassoprocedures) een andere wettelijk bevoegde rechter te kiezen.

 

Artikel 16 | Slotbepalingen

Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd worden, dan blijven de overige bepalingen volledig van toepassing. Partijen zullen in dat geval in overleg treden om een nieuwe bepaling overeen te komen ter vervanging van het nietige of vernietigde deel, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht wordt genomen.

De algemene voorwaarden zijn altijd beschikbaar via de website van D-motion Media:

https://dmotion.media/algemene-voorwaarden

Daarnaast worden ze standaard als bijlage of via link meegestuurd bij iedere offerte en zijn ze op verzoek beschikbaar.

Van toepassing is steeds de laatst gedeponeerde versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van de totstandkoming van de rechtsbetrekking met D-motion Media.

Bij wijzigingen aan deze voorwaarden is steeds de laatst gepubliceerde en/of aan de Wederpartij kenbaar gemaakte versie van toepassing op toekomstige overeenkomsten, zonder dat hiervoor afzonderlijke herbevestiging noodzakelijk is.